Kontakt

Konsten att skriva ett personligt brev

Om du verkligen är intresserad av de lediga jobb vi erbjuder bör du ha ett bra personligt brev. Nedan finner du de tips våra personalansvariga har gällande personliga brev.
I det personliga brevet blir du din egen marknadsförare. Här ska du på en halv till en sida fånga företagets intresse och få dem att välja ut just dig till intervju.

Lägg fokus på att motivera varför du söker tjänsten, vad kan du tillföra företaget, varför passar du på företaget, på vilket sätt uppfyller du kraven.

Första stycket i ditt personliga brev ska vara intresseväckande och få rekryteraren att vilja läsa vidare. I nästa stycke är det dags att presentera vad du gör i dagsläget och lite om dina tidigare anställningar. Tänk på att rekryteraren troligtvis redan har läst ditt CV vilket gör att du inte bör rabbla dina erfarenheter en gång till. Berätta istället vad du har åstadkommit eller vad olika tjänster/uppdrag/organisationer har lärt dig som företaget du söker hos kan ha nytta av.

Det är sedan dags att beskriva din utbildningsbakgrund och hur du är som person. Koppla gärna dina personliga egenskaper till det som efterfrågas i annonsen. Tänk dock på att om företaget söker någon som är noggrann kommer alla skriva att de är just noggranna. Beskriv därför hur din nogrannhet tar sig form!

Var inte rädd att ta upp saker som efterfrågas men som du inte har. Om en längre erfarenhet till exempel efterfrågas och du inte hunnit skaffa dig någon sådan kan du berätta vad du istället kan tillföra. Till exempel kan du skriva:

”Jag har tyvärr inte hunnit skaffa mig någon längre arbetslivserfarenhet inom turismbranschen, men har rest mycket själv och är aktiv i en kulturhistorisk förening på fritiden. Jag har dessutom varit idrottsledare i en lokal idrottsförening, vilket gett mig erfarenhet av att leda grupper, som nog kan komma till användning i turismbranschen.”

Sist men inte minst kan du beskriva din personliga situation. Är du gift? Har du barn? Vad gillar du att göra på fritiden? Detta har ingen större betydelse men en rekryterare vill gärna skaffa sig en helhetsbild av personen hon/han eventuellt ska intervjua.

Undvik

  • Tråkiga inledningar: att du heter Åsa Bengtsson och är 26 vet man redan från ditt CV eller från kontaktuppgifterna i sidhuvudet.
  • Överstig inte en sida! Ingen orkar läsa mer än så.
  • Generella personliga brev: personliga brev ska anpassas efter den tjänst du söker.
  • Stavfel och grammatiska fel: kör stavningskontroll och läs brevet högt för dig själv. Om du stakar dig eller inte hinner med att andas kan det vara dags att skriva om den meningen.
  • Bristfällig design: du kanske inte är en Art Director men det är relativ enkelt att få det snyggt i Word, lägg lite tid på ditt brev.
  • Undvik att pumpa ut adjektiv som stresstålig, flexibel, noggrann etc. Beskriv istället hur dessa tar sig uttryck i verkligheten.
  • Skriv inte vad företaget kan göra för dig, koncentrera dig på vad du kan göra för företaget.

Söker du jobb? Eller personal?


Kontakta oss gärna direkt!

08-400 255 05